Najnovšie technológie pomáhajú rodičom postihnutých detí

20.10.2004 Celý región

V rámci výstavy HANDICAP v bratislavskej Inchebe sa 22. októbra uskutoční unikátna videokonferencia, do ktorej budú cez internet zapojené rodiny postihnutých...
V rámci výstavy HANDICAP v bratislavskej Inchebe sa 22. októbra uskutoční unikátna videokonferencia, do ktorej budú cez internet zapojené rodiny postihnutých detí z celého Slovenska. Podľa prieskumov je práve nedostatok praktických a relevantných informácií brzdou pre zvýšenie kvality života rodiny s postihnutým dieťaťom.

Napriek väčšinovému názoru spoločnosti, že problémy detí s rôznymi postihnutiami a ich rodičov vyriešia najmä väčšie objemy prostriedkov investované do tejto oblasti, viaceré prieskumy predstavujú alternatívny pohľad na vec. „ Rodičia, ktorí po narodení dieťaťa alebo neskôr zistia, že ich dieťa trpí postihnutím, sú konfrontovaní s nedostatkom praktických informácií, či už o samotnom postihnutí alebo o tom, akými prostriedkami a terapiami. Jednou z najčastejšie hľadaných informácií sú pochopiteľne kontakty na zariadenia, infromácie o terapiách a kontakty na sponzorov, či donorov, ” hovorí Zuzana Mališová, riaditeľka celoslovenského združenia Infodom, ktoré sa na šírenie informácií pre túto cieľovú skupinu špecializuje. „ Snažíme sa pomáhať riešiť problémy a potreby rodín s postihnutým dieťaťom, ktoré majú základ v nedostatku informácií a financií. Za týmto účelom Infodom prevádzkuje informačný servis pre rodičov s postihnutými deťmi na internetovom portáli www.radost.sk. ”

Okrem samotného obsahu je nemenej zaujímavé aj využívanie informačných technológií pre účely komunikácie rodičov. Odborníci z Infodomu usúdili, že v dnešnej dobe je práve internet tou najefektívnejšou cestou, ako dosiahnuť cieľovú skupinu – rodičov a zároveň im veľmi ľahko umožniť vymieňať si osobné skúsenosti zo života so svojim postihnutým potomkom. Internetová videokonferencia je príležitosťou dať diskusný priestor rodičom z rôznych kútov Slovenska bez ďalších cestovných a časových nákladov.

“ Sponzorov pre deti sami nevyhľadávame. Naším cieľom je skôr prostredníctvom www.radost.sk a projektov ako je táto videokonferencia dať rodičom informácie a naučiť ich ako ich použiť v praxi. Čo a ako urobia je ich diel zodpovednosti za lepší a kvalitnejší život ich postihnutého dieťaťa, “ pripomína Zuzana Mališová.

Počas videokonferencie sa účastníci dozvedia ako je možné si prostredníctvom počítača a internetu hľadanie sponzorov uľahčiť, ako si viesť databázu sponzorov. Vzápätí budú do programu vstupovať rodičia z iných miest. V krátkych vstupoch porozprávajú o svojich skúsenostiach, problémoch pri hľadaní sponzorov, na čo sponzori „ zaberú“ , ale aj prečo sa touto formou rozhodli pomôcť svojmu zdravotne postihnutému dieťatku. Rodičia budú v priamom prenose konfrontovaní s účastníkmi workshopu v hale výstaviska A1, ktorí im budú môcť položiť otázky, viac, či menej na telo.

Videokonferenciu „ Ako si hľadať sponzorov pre postihnuté dieťa? “ organizuje Infodom v rámci výstavy HANDICAP 2004 na výstavisku INCHEBA v Bratislave v hale A1 v piatok 22.10.2004 od 15.00 do 18.00hod. Technický priebeh videokonferencie zabezpečuje združenie Virtuálna kolaborácia http://vk.upjs.sk. Videokonferencie je možné sa zúčastniť bezplatne a bez vstupeniek na univerzitách v Žiline, Prešove, Košiciach, Banskej Bystrici, Trenčíne a samozrejme priamo na výstavisku Incheby. Presný zoznam miest je možné získať na www.radost.sk .

INFODOM - informačný servis pre rodičov postihnutých detí vznikol pred piatimi rokmi ako dizertačná práca Mgr. Zuzany Mališovej na Fakulte managementu UK v Bratislave. Autorka za účelom udržania projektu založila v roku 2001 občianske združenie INFODOM, ktoré je súčasným prevádzkovateľom stránky www.radost.sk Viac o činnosti občianskeho združenia INFODOM sa môžete dozvedieť v stánku združenia, ktorý bude počas celej výstavy umiestnený v hale A1, oproti hale so sprievodným programom výstavy.
Informácie o zariadeniach, službách pre zdravotne postihnuté deti a dospelých na Slovensku ako aj rozsiahlu knižnicu článkov o tejto problematike nájdete na stránke www.radost.sk
 

Vyberte región

mark